De Merovingische buidelbeker uit Bergeijk

11 november 2016 was het exact 40 jaar geleden dat het Eicha Museum van Bergeijk in leven werd geroepen. Een heuglijk feit, gezien de bekendheid en alle positieve reacties die het museum en haar vrijwilligers alle jaren mocht ontvangen uit binnen- en buitenland.

Ter gelegenheid van dit lustrum kreeg de dag nog een feestelijk staartje. Onze conservator Johan Biemans, als vertegenwoordiger van het Eicha Museum, kreeg een replica van de beroemde Merovingische buidelbeker van Bergeijk overhandigd door Dr. Annemarieke Willemsen, conservator van het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden. De originele beker is te kostbaar om tentoongesteld te worden. De replica is prachtig en met de hand geblazen door een Spaanse glasblazer. Een filmpje waar je de glasblazer aan het werk kunt zien, hoorde ook bij het cadeau. Het spreekt voor zich dat de replica beker mét het filmpje in ons museum te zien zal zijn.

Merovingisch glas is bijzonder. Niet alleen zeldzaam maar ook heel fraai. Om wat meer te weten te komen over dit glas, waarvan je in het Eicha Museum nog meer kunt vinden, is een tekst overgenomen uit het boek: “Gouden Middeleeuwen”, geschreven door de boven al genoemde archeologe- conservator Annemarieke Willemsen.