Collectie

10.000 Jaar in één uur – van Rendierjagers tot en met de Late Middeleeuwen

Opgravingen
De vondsten zijn veelal het resultaat van opgravingen in dit gebied, aangevuld met particuliere collecties.
Zo zien we hier de stenen gebruiksvoorwerpen van de vroegste zwervers en bewoners van deze streek.
Herinneringen aan de Brons- en IJzertijd zijn de grafheuvels en de urnenvelden, die nog in het landschap bewaard zijn.
Urnen met crematieresten van de doden zijn hiervan stille getuigen.

Verder…
Aardewerk, glas en sieraden van de Romeinen pronken broederlijk naast die van de Franken.
Het museum herbergt een fraaie collectie Merovingisch glas en aardewerk. Van het topstuk, de Bergeijkse buidelbeker, is sinds kort een prachtige replica te bewonderen. Ook uit deze tijd stamt de houten waterput, waar een dikke glasplaat er voor zorgt dat je er gewoon overheen kunt lopen.

Niet op de laatste plaats komt het gevarieerde middeleeuwse volksaardewerk, alles prachtig gerestaureerd.
Waar kookten de mensen mee? Wat gebruikten zij als koelkast? Wat aten zij? In wat voor huizen sliepen ze? Er valt nog veel meer te ontdekken. Een echt bronzen zwaard, Romeinse munten, bijlen…
Kijk en luister: de levensgrote projectieschermen vertellen een boeiend verhaal.

Belangrijke aanwinst voor het Eicha Museum
U kunt sinds kort kennismaken met een heel bijzondere aanwinst: de Collectie Gerrit Beex. Gerrit, geboren in Hoogeloon, was de eerste provinciaal archeoloog van Noordbrabant van 1966 tot 1977. In die jaren en nog lang daarna heeft hij met het museum in Bergeijk plezierig samengewerkt. Het was een goed idee van de familie Beex om zijn gehele verzameling te schenken aan het Eicha Museum in Bergeijk. In een speciaal daarvoor geplaatste vitrine kunt u vanaf nu de waardevolle verzameling bewonderen. Het zijn archeologica vanaf de vroege- en late bronstijd, ijzertijd, Romeinse tijd en vroege-middeleeuwen. Vondsten uit opgravingen in de Kempen, dichtbij huis. We noemen Eersel, Duizel, Hapert, Hoogeloon, Bladel, Knegsel, Oerle, Veldhoven, Vessem, Wintelre en andere vindplaatsen. Alles in prima staat gerestaureerd.